עקירות

הרגע בו צריך לעקור- על עקירות רגילות, מורכבות וכירוגיות

ולפעמים אין ברירה, וצריך להיפרד מאחת השיניים.

אצלנו ב"מכון השן הבריאה" מדובר בפתרון אחרון שנעשה בלית ברירה, רק אם לא קיימת שום אופציה להציל את השן, ובעצם נוכחותה היא מזיקה לפה ולחניכיים, אבל גם זה קורה לפעמים. ואז, לא נותרת ברירה אלא לעקור אותה. קיימות גישות מוטעות שסוברות שכל עוד השן מתפקדת אפשר להישאר איתה עד שהכאב הופך לבלתי נסבל, אבל הבעיה במצב זה היא שהשן הדלקתית נוגסת בעצם שמסביבה, שהולכת ומתמעטת. ולכן, אם התקבלה החלטה לעקור שן, אל תדחו אותה.

מתי נאלץ לעקור שן?

  1. 1. כאשר העששת הגיעה כל כך פנימה, שאפילו טיפול שורש לא יציל אותה.
  2. 2. כאשר השן דלקתית, והדלקת מתפשטת ומכרסמת בבסיס השן וסביבותיה
  3. 3. כאשר קיימת מחלת חניכיים חריפה והשן בתזוזה.
  4. 4. כאשר ישנה בעיה בשורש השן, כגון סדק.
  5. 5. במהלך טיפול אורתודנטי, כאשר יש שיניים שמפריעות ליישור של השאר.
  6. 6. כאשר שיני הבינה פוגעות בשן שסמוכה להן.

ישנן שלוש סוגי עקירות:

עקירה רגילה– עקירה פשוטה של שן, שאינה כלואה ושניתן לשלוף במלואה.

עקירה כירורגית– כשיש צורך בפתיחת החניכיים לגישה לשיניים שלא ניתן להציל כמו במצבים של שן בה הכותרת הרוסה, שן שהשורשים יבשים ולא ניתן להוציא אותה בחתיכה אחת, אלא בכמה שלבים (דבר כזה קורה כאשר, למשל,  בוצע טיפול שורש בעבר), שן עם צורה ו/או מיקום בעייתיים.

עקירה כירורגית של שן בינה כלואה– כאן מדובר בשן שהמנח שלה לא מאפשר בקיעה והיא גורמת נזק לשיניים אחרות בפה (דחיפת השיניים קדימה, מרווח צר ולא נגיש לניקוי עם השן הסמוכה מה שיגרום לדלקות וזיהומים ולרוב השן הסמוכה תפתח עששת ותצטרך טיפול שורש ולעיתים אפילו עקירה) בעקירה נעשית פתיחת גישה: מבוצעת פתיחת חניכיים, במידת הצורך הסרה של עצם הסמוכה לשן ופעמים רבות חיתוך השן לחלקים על מנת להצליח לבצע את העקירה. עקירות כירורגיות בדרך כלל מלוות בתפירה של האזור לאחר העקירה.

 

האם עקירה היא טיפול כואב?

עקירת שיניים מתבצעת תחת הרדמה מקומית, ולכן הפעולה עצמה אינה כואבת אלא יש רק תחושה של לחץ. לאחר העקירה כשההרדמה תתפוגג יתכן ותרגישו בכאב קל. כל משכך כאבים זמין יוכל לסייע לכם להתמודד בהצלחה עם כאב מקומי זה.

למה אסור לירוק לאחר עקירה?

לאחר עקירת השן, החלל בו הייתה השן מתמלא בדם. הדם הזה מתקשה אט אט וכך נוצר פקק רירי שמסייע, למעשה, להחלמת העצם. כדי לשמור על אותו פקק רירי, ב-24 שעות שלאחר העקירה יש דברים שכדאי להימנע מהם, כמו שטיפת פה, יריקה, שתיה בקשית, עישון או צחצוח האיזור. ובמידה והפקק התמוסס, אתם תחושו כאב עמום שילך ויגבר, מצב שנקרא בשפה המקצועית "מכתשית יבשה" הגורמת לכאב רב. ניתן לטפל בזה במרפאה בעזרת תכשירים שירגיעו את האזור, אבל רצוי לא להגיע לכך מלכתחילה.

מהי השתלת עצם ומתי מבצעים אותה?

ברוב המקרים נרצה להתקין שתל לאחר העקירה, כדי לבנות על גבי השתל שן חדשה שתחליף את השן שנעקרה. הבעיה היא שהגוף מאבד עצם לאחר עקירה, ובדרך כלל העצם שנשארת לא תספיק לאפשר לנו להחדיר לתוכה שתל אשר זקוק לעובי מינימאלי של עצם כדי להתקבע. על מנת לאפשר מיקום של שתל רחב וארוך יותר, בר קיימא, מה שיחזק את האחיזה והעמידות בפני כוחות הלעיסה, כדאי מאוד לעבות את האיזור ולהשתיל עצם. השתלת עצם הינה מילוי המכתשית שנוצרת בגרגירי עצם לאחר ביצוע העקירה. 

לכן, במקרים בהם לא מתוכנן שתל (למשל, בעקירת שיני בינה), אין טעם בהשתלת עצם. בכל מקרה אחר, בו מעוניינים לשקם את השן שנעקרה, זה רצוי ולרוב הכרחי. השתלת עצם ניתן לבצע רק לאחר העקירה, ולא בדיעבד. רבים לא יודעים זאת. 

 

שימו לב: מומלץ שלא להתעכב מרגע העקירה ולדחות את השתל אלא כבר עם העקירה לקבל הפנייה עתידית המיועדת לחודשיים-שלושה הבאים לצילום סיטי ולתיאום מועד לשתל, זאת משום שתתכן בקיעת יתר של השן הנגדית (שממוקמת מולה בלסת הנגדית) בצורה משמעותית שתפריע ולא תאפשר כתר בגובה שן סביר לשן על השתל או שתאלץ לגרור טיפולים נוספים שלכאורה לא היה בהם צורך (כמו דחיפתה פנימה ע”י יישור שיניים או חיתוך הכותרת, טיפול שורש וכתר לשן הנגדית על מנת להחזירה למקומה).

כאן ב"מכון השן הבריאה", כאמור, אנחנו לא אוהבים לבצע עקירות, אבל אם אנחנו נאלצים לבצע אותן, אנחנו עושים זאת בצורה המקצועית ביותר. העקירות שלנו הן עקירות עדינות, מדויקות ונטולות כאב וטראומה, אנחנו עוקבים אחרי ההחלמה, ומתכננים אסטרטגית את טיפולי ההמשך, כדי לדעת אם ומתי לבצע השתלת עצם, כדי לצמצם את הפגיעה בשן ולהבטיח שיקום מוצלח. אם אתם צריכים לבצע עקירה, אנו ממליצים לכם להגיע אלינו לחוות דעת נוספת. אם יש סיכוי להציל אותה, נשתמש בכל הטכנולוגיות הקיימות כדי לגרום לזה לקרות. אם אין, נבצע עקירה שלא תרגישו כלל.

אם גם לכם יש שן שזקוקה לעקירה, ואתם מתלבטים לגביה, אתם מוזמנים לתאם מועד לצורך ניסיון הצלה, או בלית ברירה אבחון סוג העקירה: 052-3400200

[contact-form-7 id="1160" title="contact_main"]